Objevena zatím největší vesmírná mlhovina z alkoholu

TLDR: Radioobservatoř ALMA pomohla detekci propanolu a izopropanolu v hvězdotvorné oblasti Sagittarius B2. Jde o zatím největší a nejdetailněji prozkoumané protohvězdné mračno. Studie tuna a tuna.

Alkohol v nebesích

Molekulární alkohol neexistuje jenom ve vaší lednici a snech, ale i jinde ve vesmíru – a astronomové momentálně objevili jeho největší známou koncentraci ve formě propanolu! Tato detekce „alkomlhoviny“ by nám mohla říct víc o procesu vzniku některých vesmírných objektů od komet po hvězdy.

V procesu formování hvězdných soustav máme samozřejmě poměrně dobrou představu o tom, jak to celé funguje. Zjednodušeně řečeno: ve vesmíru je plyn, kterým to občas začne vířit stejně jako vaší vaně. V centrech víření se plyn stává hvězdou, její okolí se stává hvězdnou soustavou. Potud je to bolše méně jasné.

Ale ďábele je v detailech – ačkoliv obecná platnost této teze byla mnohokrát potvrzena, protože prostě vidíme, jak se hvězdy rodí v mlhovinách, v řadě ohledů neznáme přesný popis jednotlivých reakcí tohoto kosmického vzniku. A to je škoda – krom celkového vliv na lidské poznání by nám totiž jasnější pochopení vznikání hvězd mohlo napomoct i třeba při pilování termojaderné fúze nebo odhadech, jestli/kde jinde ve vesmíru objevíme nám podobné kamarády. A právě proto je nynější detekce propanolu krokem kupředu!

Molekuly propanolu totiž existují ve dvou formách neboli izomerech, z nichž obě byly nyní vůbec prvně identifikovány při pozorování! Jedná se o normální propanol, který byl nyní poprvé detekován v oblasti formující se hvězdy, a dále pak druhý izopropanol (také díky posledním dvěma letům dobře známá složka dezinfekce), jenž nebyl v mezihvězdné formě dosud nikdy pozorován.

Každý den vidíme víc z vesmíru! Zdroj: Ali Bati, vlastní
Každý den vidíme víc z vesmíru! Zdroj: Ali Bati, vlastní

Odlišit dvě molekuly

Tyto alkoholové molekuly byly nalezeny ve stelární „porodnici“ uvnitř gigantické hvězdotvorné oblasti zvané Sagittarius B2 (Sgr B2). Ta se nachází poblíž středu Mléčné dráhy v blízkosti supermasivní černodíry Sagittarius A* (Sgr A*).

O tom, že alkohol létá vesmírem, se vědělo dlouho. Ale citlivější teleskop ALMA umístěný v Chile nám teprve v poslední dekádě dovolil odhalovat ve vesmíru i vzdálené molekuly, které dříve nebyly viditelné. Detekce obou izomerů propanolu pomocí nového, citlivějšího teleskopu ALMA se nám přitom hodí především pro určení mechanismu vzniku každého z nich.

I když totiž nejde o stejné látky, díky tomu, že se chovají podobně, by se obě měly vyskytovat i v podobných místech v podobnou dobu. To nám jaksi ovšem komplikuje jejich odlišení. V blízké budoucnosti se pravděpodobně dostaneme do sledování spektra ještě níže, což nám snad umožní identifikovat další organické molekuly v tomto velkolepém zdroji…

Nicméně – tak daleko ještě nejsme! Prozatím je tedy detekce propanolu a isopropanolu v obří mlhovině významná jenom tím, že se vůbec podařila! A že jde o zatím největší mráček podobného druhu, který známe. I to ale stačilo, abyste klikli na text a dozvěděli se něco o vesmíru, takže nemrčte!

Vznik hvězd – alkoholy jsou nejvíc nalevo. Zdroj: University of Waikato/vlastní
Vznik hvězd – alkoholy jsou nejvíc nalevo. Zdroj: University of Waikato/vlastní

Citlivější radiošmírák

Je prakticky zcela jisté, že ve vesmíru se budou nacházet větší fláky alkoholu, které dozajista plní nějakou významnou úlohu v gigantickém šejkru, kterým hvězdotvorné mlhoviny jsou. Jenom ještě přesně nevíme, jaká ona role je.

V budoucnu se tomu všemu ale jistě dostaneme na kloub, poněvadž v řešení je dnes rozšíření přístrojového vybavení ALMA na nižší frekvence. Ty by měly umožnit šmírovat kosmické palírny ještě citlivěji než dnes.

[Ladislav Loukota, JRN]

Další kosmické krásy jsme rozebrali i s Dušanem Majerem (nejen) ohledně cvaků Webbu:

Vědátor vzniká v dílně spolku studentů a popularizátorů vědy UP Crowd za podpory MUDRstart, který tvoří přípravné testy pro studenty vysokých škol. Krom různých autorů projekt jako šéfredaktor vede Ladislav Loukota – jeho kontaktní mail je vedatororg@seznam.cz

1 komentář: „Objevena zatím největší vesmírná mlhovina z alkoholu

  • 18. září 2022 (10:21)
    Permalink

    Tam by se líbilo santusákům.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama