Bon Voyager 2 & Uber, který neubral – Týden ve vědě 4. až 10. listopadu 2019

Projasněte si zataženou neděli další porcí novinek, které přináší nový týden ve vědě!

No a co to vlastně znamená?

KOSMONAUTIKA – Voyager 2 neopustil sluneční soustavu – namísto toho vlétl do mezihvězdného prostoru. Definování konce sluneční soustavy je totiž ošemetné. Přesto Voyager sebere zajímavá data z míst, kde už nemají dominanci sluneční částice.

PALEONTOLOGIE – 11 milionů let stará fosílie poodhaluje evoluci vzpřímené chůze. Jedná se o ostatky miocenního hominida Danuvius guggenmosi, které jsou dalším dílkem skládačky evoluce vzpřímené chůze. Jeho končetiny totiž ukazují na zvláštní typ pohybu stojícím na pomezí mezi chůzí (dominance zadních končetin) a opičím skákáním na větvích (dominance předních končetin).

UMĚLÁ INTELIGENCE – Samořízený vůz Uberu, který srazil člověka, nepočítal s lidmi přecházejícími silnici. Případ z loňského března se definitivně blíží uzavření. Zdá se ale, že program auta jednoduše nebyl dostatečně vybaven pro chodce mimo přechody

BIOTISK – Biotisknutá umělá kůže může sloužit k lepším kožním štěpůmPodařilo se opět zlepšit biotisk tkání – a opět skrze tisk cévního systému! Zatím však proběhlo jenom testování u myší. Letošní prudký vývoj biotisku však, zdá se, pokračuje rychle dál! 

KOSMOLOGIE – První velké hvězdy se zřejmě vyvinuly dříve, než dovolují současné modely. Měření galaxie existující 750 milionů let po Velkém třesku totiž objevilo, že by zde mohly být hvězdy, které žijí již miliardu let. Bude to možná znamenat úpravu modelů.

GENETIKA – Příliš velká regulace GMO stojí zdraví i životy, tvrdí nová kniha. Ročně v jihovýchodní Asii vlivem nedostatku vitamínů umírá přes 600 tisíc lidí. Transgenní plodiny jako zlatá rýže by všem z nich mohla pomoct už nyní, GMO má však příliš mnoho odpůrců.

A ještě tu jsou videa…

Na mém youtubovském kanálu jste si mohli nakoukat video verzi článku o příliš starých hvězdách a „krizi“ v kosmologii. Vědátoři na pivu pak zůstali v kosmu a vyrazili na Mars – skrze rozhovor s Michalem Václavíkem z České kosmické kanceláře, s nímž rozebrali misi ExoMars 2020 i plány s Rudou planetou i do budoucna! Viz video níž. Nu a dnes v neděli vyšel i nový video týden ve vědě pro lidi, kteří mají raději pohyblivé obrázky než nepohyblivý text.

Vědátor vzniká v dílně spolku studentů a popularizátorů vědy UP Crowd za podpory MUDRstart, který tvoří přípravné testy pro studenty vysokých škol – podpořte i vy drobákem mojí snahu informovat o vědě věčně & vtipně a přispějte mi v kampani na Patreonu.

A sledujte mojí snahu případně i na Facebooku či YouTube!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama