SpaceX by chtělo superraketu Super Heavy chytat za letu

TLDR: I když slavnější je vývoj lodi Starship, také první stupeň tohoto systému si vyžírá svou porci šílenství. SpaceX by se totiž rádo pokusilo chytat první stupeň za letu! Oznámení tuna.

Další šílený nápad

Sotva jsme si konečně zvykli, že nerezové hrnce mohou létat, je tu další překvápko. Elon Musk totiž sdělil, že obří první stupeň, známý pod jménem Super Heavy, by mohl zkusit přistávat tak blízko startovací věži… že by raketu „ve vzduchu“ za roštová kormidla chytila věž samotná! Super Heavy by se tak obešel bez přistávacích nohou a navíc by nedošlo na riziko poškození desítek motorů vespod nosiče.

Je to (po nedávném prvním levelu: oznámení přistávání u rampy) další maniakální nápad, který působí velmi chytře, pokud se tedy podaří zrealizovat. Ani tentokrát nejde o úplně novou ideu, podobné chytání raket nad zemí nebylo nikdy realizováno. A jsou k tomu dobré důvody – přistávání by muselo být precizní, a to ještě více, než jak přesně přistávají Falcony 9. Pokud se raketa netrefí přesně, i v případě přijatelné rychlosti s sebou vezme nejenom sebe, ale i celou rampu…

Muskův argument však tkví v tom, že absence tří až čtyř přistávacích nohou by jednak zvýšila užitný náklad, jednak by se zrychlilo znovupoužití prvního stupně. Uvážíme-li, že nohy Falconu 9 mají kolem 3 až 4 tun, u Super Heavy budou mít kolem 6 až 8 tun. Vynásobte si to třemi až čtyřmi, a je nasnadě, že možnost vynést o tuto váhu více nákladu nebo paliva zní už hodně lákavě.

Chytání rakety za její vrcholek by navíc notně zrychlilo i nový start (dle Muskových slov by „mohl letět za hodinu znovu“) a redukovalo by i šanci na poškození motorů.

Jaká jsou tedy pro a proti?

Popis není dostupný.
Zdroj: Erc X, Elon Musk, vlastní

Nikoliv poprvé

Inu, žádná vlastně nejsou! Pokud se chytání podaří zrealizovat, půjde o pozoruhodné ušetření (asi) procesu opětovného používání raket. A půjde i o fantastický technologický kousek! Pokud se to nepodaří, poznáme to po několika výbušných pokusech. A Super Heavy budou prostě přistávat na nohou.

Nebylo by to poprvé, co by se plány SpaceX změnily. Potící se štít Starship je také odložen ve prospěch klasického tepelného štítu, podobně dopadlo třeba i zachraňování druhých stupňů Falconu 9… nebo třeba program Red Dragon. Doslova za týden může být vše jinak!

Na druhou stranu, nebylo by to ani poprvé, co mezi zdmi SpaceX došlo na skutečně revoluční implementaci dobrého nápadu. Především přistávání prvních stupňů Falconu 9, blahé paměti poprvé na konci roku 2015, bylo čímsi, v co mnozí vůbec nevěřili! Strefit se s raketou na návratové dráze na pár desítek metrů přesně působilo úplně stejně šíleně jako chytat ve vzduchu Super Heavy za rošty. A přesto na to došlo.

Lze tedy očekávat, že SpaceX po vzoru agresivní expanze pro první lety použije staré dobré nohy, a postupně – a nejprve i mimo startovací rampu – sáhne po testování přistávání jako doplňku na konec běžných misí. Pokud se to podaří, cajk. Pokud ne, taky to bude poznání.

Zdroj: Dale Rutherford, vlastní

Čekání na starty

Momentálně však stále čekáme nejen na další testování Starship, ale i na první pokusný let Super Heavy samotného. Obě možnosti jsou tedy hudbou velmi vzdálených dní této dekády. Co je však zjevné, je stále přetrvávající snaha SpaceX hledat nekonvenční řešení konvenčních problémů.

Pokud se v roce 2021 podaří na této stezce alespoň dílem uspět, bude to rozhodně zajímavá podívaná, a krom toho možná i další významné zlevnění na cestě lidstva k ovládnutí Sluneční soustavy!

[Ladislav Loukota]

Vědátor vzniká v dílně spolku studentů a popularizátorů vědy UP Crowd za podpory MUDRstart, který tvoří přípravné testy pro studenty vysokých škol. Krom různých autorů projekt jako šéfredaktor vede Ladislav Loukota – jeho kontaktní mail je vedatororg@seznam.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama